divendres, de setembre 09, 2005

10 de Setembre a Riuprimer, escaleta d'actes

1705-2005: 300 ANYS DEL PACTE DELS VIGATANS

ENS EN RECORDEM!

10 DE SETEMBRE DE 2005 A SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER

19h: Plaça de l’ajuntament, petita benvinguda a la comitiva desplaçada des de Vic per portar la flama al monument a Bac de Roda i cremar el Decret de Nova Planta.

(El President del Consell de Joventut, Xevi Rovira adreça les següents paraules de benvinguda des de la “Balconada” on hi haurà el micròfon a la comitiva vigatana que esperarà a baix al centre de la Plaça:

“Vigatans, Santa Eulàlia de Riuprimer us dóna la benvinguda després d’haver custodiat aquí aquesta flama símbol de les nostres llibertats, per la qual tant es va lluitar tal com deia Jacint Verdaguer en la seva glossa Los vigatans:

Los botiflers diu que arriben, mes aixís Déu nos ajut com de sencer a muntanya no n’hi entrarà pas un. Que els vigatans van a rebre’ls, i si ells no en fan un esbull, a no ser una ventada no el ne farà pas ningú. (...)
Tota la gent surt de casa, la ciutat sembla que bull; així es mouen les abelles si es tira una pedra al rusc. Qui segador és d’ofici se posa la falç al puny (...)
Qui no troba arma de ferro arma de fusta se’n duu, i qui això no té per dur-se’n amb les mans plegades surt. Que com d’eines rai, si en volen donarà’ls-en lo d’Anjou de bon grat o bé per força, no cal pas dur-se’n de llurs. Los qui d’això no es refien se refien de sos punys (...)
Torna-te’n ja a Barcelona, jamai n’haguesses vingut; (...) I trist en Moixó se’n torna per on vingué ara tot just, caminent amb dobles traves de la vergonya i del sust. Des de Vic a Barcelona veu los pobles en rebull; les paraules que s’hi senten són de: “Visca l’Arxiduc! Visca en Carles terç lo d’Àustria! Muira en Felip lo d’Anjou!...” Lo crit que s’alça en Ausona per tot Espanya retruny.

Seguidament l’il·lustrissim alcalde de Santa Eulàlia de Riuprimer, Josep Musull, llegirà la ressenya històrica del Pacte dels Vigatans de 1705 fins a l’11 de setembre de 1714.

19:05: L’alcalde llegeix la Ressenya històrica: El pacte dels vigatans, Bac de Roda i l’11 de setembre.

19:10: Quan acaba la lectura, els Cantaires de Riuprimer canten la primera cançó patriòtica (els Segadors seran cantats per cloure l’acte).

19:15: El president del CJR prossegueix a la lectura del Manifest de la Comissió 11 de setembre Osona.
A continuació convida la comitiva dels vigatans a prendre el relleu en la custòdia de la flama.
“Si us plau, podeu pujar a rebre el relleu en la custòdia de la flama?”

19:20: Lliurament de la flama i paraules de compromís de la comitiva vigatana.
“Com a comitiva ens comprometem a custodiar aquesta flama, símbol de les llibertats del poble català, i portar-la fins a la plaça del Bisbe Oliba de Vic, per convertir en cendra el Decret de Nova Planta”

(Xevi Rovira: Moltes gràcies, a continuació cantarem l’himne nacional del Principat, Els Segadors)

19:25: els Cantaires de Riuprimer canten l’himne nacional del Principat, Els Segadors, amb una voluntat que la tonada esdevingui popular envers tots els assistents.

19:30: (En Xevi Rovira dóna les gràcies per l’assistència i convida a tothom que vulgui a fer la caminada de custòdia de la flama fins a Vic, amb una durada d’una hora i mitja.

Seguidament inici de la marxa en comitiva. Continuació dels actes a Vic.

Free Website Calendars by Bravenet.com View my Online Calendar
Free Calendars by Bravenet.com
El dèficit fiscal de Catalunya aquest any és de
...
cliqueu aquí per a més informació