dimarts, de gener 31, 2006

1 ANY DE CONSELL DE JOVENTUT AL POBLE

UN ANY DE CONSELL DE JOVENTUT AL POBLE
El 30 de desembre del 2004, va néixer una nova entitat al poble: el Consell de Joventut de Riuprimer. Amb l’assistència d’uns trenta-tres joves del poble, els tècnics de joventut de la Mancomunitat la Plana i el regidor de joventut de l’ajuntament, Jaume Crusellas, es va escollir la primera junta. Actualment, encara estem en tràmits administratius per a ser finalment reconeguts com a ens sense ànim de lucre per la Generalitat de Catalunya, i ens hem de refiar de l’ajuntament per finançar la majoria de les nostres activitats.

És molt difícil explicar tot el què s’ha fet durant un any, i no pretenc fer una enumeració de tots i cadascun dels actes, festes, reunions, col·laboracions, etc. Personalment em sembla que en termes globals ens hem de felicitar per com hem funcionat aquest primer any. I que ha valgut la pena que ens embarquéssim en una aventura associativa com aquesta, feia molta falta al poble. Hi ha qui pensava que no ens consolidaríem o que plegaríem al cap de 4 dies, però malgrat que les relacions amb l’ajuntament, i des del tancament del Local del Jovent amb un determinat grup de joves, han estat difícils, sempre s’ha procurat que hi hagués entesa, i crec que tots volem el millor per al poble. Precisament per això estem “condemnats” a millorar la nostra entesa, confio que així serà, i per tant estem disposats a seguir per molts entrebancs que ens anem trobant.

Des de la premsa comarcal, he llegit articles sobre el poble, on sembla que l’ajuntament sol fos peça determinant en la creació del Consell, i en els quals sembla que el Servei de Joventut de la Mancomunitat la Plana, ens hagi donat l’entitat ja feta i a punt de rutllar, però la realitat és ben diferent. Tot i el finançament de l’ajuntament i cert suport de la Mancomunitat, el Consell s’ha tirat endavant perquè els joves del poble hi hem posat la voluntat, hi ha molta feina que hem hagut de fer nosaltres i paperassa administrativa que encara ara tenim pendent, no ha estat gens fàcil i estem dedicant un munt d’hores a organitzar coses pel poble, i moltes vegades intergeneracionals, ja que es pot dir que també funcionem com a Comissió de Festes del poble, amb la qual cosa, sense voler fer-nos les víctimes, ens trobem desbordats i ens falta recolzament, tant des de l’administració com a nivell de voluntaris (siguin d’alguna entitat o no), per muntar coses com ara la festa major.
Des d’altres sectors socials, d’altra banda, sembla que se’ns exigeixi funcionar com a oposició política degut a l’únic color present en el consistori, però la realitat és que som un Consell de Joventut que tot just acaba de fer un any, que a més fa altres funcions que en condicions normals no li pertocarien com la ja esmentada de Comissió de Festes i altres. O que ha hagut de crear una eina informativa i de debat al poble com és la revista “El Primer Jove”, per fomentar un diàleg social que només s’entreveia a través de rumors de carrer “semiclandestins”. No hem de tenir por al diàleg, i torno a reiterar-me en convidar l’Ajuntament i la població en general a utilitzar la nostra publicació per comunicar-se i entendre’s si és l’única via pública per fer-ho. Precisament ara sembla que s’obre un debat al poble amb la discussió del “Pla especial de protecció del riu Mèder i adequació del seu entorn”, presentat en una reunió pública sota el nom de “Programa de participació ciutadana, Gener 2006”. Des del Consell procurarem assessorar-nos tècnicament i donar-ne una opinió. Justament per potenciar aquest tipus de debats, m’agradaria que es pogués obrir el consell editorial de la nostra publicació a d’altres entitats, per fer-la realment de tot el poble, no només gestionada pels joves del Consell, cosa que propiciaria un treball en comú pel poble entre xarxes socials intergeneracionals i de diferents àmbits d’actuació: Casal d’Avis, Esplais, Educació, Sanitat, etc. És una fita ambiciosa, però no trobo bé que l’entitat juvenil monopolitzi (la bústia d’opinió és testimonial) l’única eina de debat i informativa pública “real” sobre el nostre poble.

A banda d’aquests aspectes, que cal millorar, destacaria projectes duts a terme per les diferents comissions que ens integren:

A Cultura i Lletres, destaca la creació de la revista “El Primer Jove” oberta a tota la població, eina informativa i de debat de la qual ja parlo anteriorment com una fita extraordinària però millorable. I també la col·laboració amb l’organització dels actes commemoratius del 300 aniversari del Pacte de Sant Sebastià, així com la creació dels primers premis literaris que porten el seu nom. I la integració en la Comissió 11 de setembre Osona. Tant en la revista com en els premis, s’ha comptat amb la col·laboració del Casal d’Avis i del CEIP “El Roure Gros”, per exemple, cosa que trobo especialment destacable, ja que es tracta d’interrelacionar-nos entre les entitats i organismes del poble, per tal d’assolir objectius comuns i dinamitzar la població, especialment en el camp cultural. També s’han programat xerrades informatives i cursets, que caldrà incrementar i potenciar. I ens hem adherit a la campanya a favor del Tió, “Cagu’m el Pare Noel”.
Especial menció mereix la creació del Grup de Teatre del CJR, que va representar “Els Pastorets del Ferrer Magí” amb el teatre ple dos dies seguits i amb molt bona resposta del públic assistent, instant-nos a continuar treballant amb noves obres.

En la Comissió de Festes ho destacaria tot plegat, els ànims que s’hi posen en cadascuna de les festes organitzades, i la voluntat de tirar-les endavant, deixant de banda que som un poble petit i que molta gent només contempla l’oferta lúdico-festiva de fora del poble. La col·laboració en la festa major va ser molt important, i hi vàrem aportar innovacions, també destaca el Carnaval infantil, l’arribada de la Flama del Canigó per encendre el foc de Sant Joan, una nova visió de la Castanyada, la festa de Cap d’Any, col·laboració amb la Comissió de Reis, etc.

La Comissió Esportiva i l’A.E.R, també han fet un bon treball, col·laborant amb Pedala Pedala, Riuprimer Gas i Rocs, i un altre grup de joves del poble no associats amb l’organització del campionat de futbol sala. I ens hem integrat a la “Comissió Una Nació Una Selecció” cooperant amb l’enviament d’autobusos al partit de la selecció catalana de futbol.

Crec que per una entitat de creació tan recent és una feina prou meritòria, hi hem posat ganes, esforç, il·lusió i moltes hores, i no és just que només se’ns retreguin els errors comesos, també hem de dir que hem rebut felicitacions que sempre va bé, però nosaltres mateixos ens felicitem i ens instem a millorar, que manca molt camí per recórrer al servei de Santa Eulàlia de Riuprimer i la seva gent.

Xevi Rovira i Montells, president del Consell de Joventut de Riuprimer.

1 Comments:

At 11:40 p. m., Anonymous Anònim said...

salut

enllaçant amb els actes de festa major i concretament, aquells actes fets avui 10 de setembre al vespre, només dir-vos que he enviat 3 correus a l'e-mail de l'ajuntament ( diputació) amb algunes de les fotos triades per a tal ocasió

no tenia cap email del CJR

viscalarepública

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home

Free Website Calendars by Bravenet.com View my Online Calendar
Free Calendars by Bravenet.com
El dèficit fiscal de Catalunya aquest any és de
...
cliqueu aquí per a més informació