dimecres, de desembre 13, 2006

CAGA TIÓ 2006. CAMPANYA CAGU'M EL PARE NOEL


CAMPANYA "CAGUM EL PARE NOEL" 2006

Les diades nadalenques són plenes de moments i tradicions relacionades amb els regals. Un dels costums catalans esperat amb més il·lusió a casa nostra és la “cagada del TIÓ”.
El TIÓ és un element emblemàtic de la natura, el tronc o la soca de l’arbre simbòlicament dóna solidesa a la família, li dóna caliu i l’alimenta. El fet de cuidar el TIÓ (la natura), tapant-lo i alimentant-lo, fa que després, picant-lo amb bastons, el fem cagar, traient-ne el que podem fins que ja no pot cagar més.
El dia de fer-lo cagar i la cançó que es canta quan se’l garroteja, varien molt segons els indrets. Habitualment es fa cagar la nit de Nadal abans d’anar a Missa del Gall, o també, el dia de Nadal quan tota la família està reunida per l’àpat.

Fa 4 anys que es va crear aquesta campanya de suport al senyor TIÓ, “CAGUM EL PARE NOEL”, amb la intenció de donar a conèixer i recuperar aquesta figura. La campanya de suport va venir causada per un augment de la presència del Pare Noel com a personatge referent a les festes de Nadal (publicitat, mitjans de comunicació, comerços,...) traient protagonisme a una festa tan nostrada com la “Cagada del TIÓ”.
Des del Consell de Joventut de Riuprimer, ens vam voler sumar l’any passat a la campanya iniciada pel Casal Català “La Desperta de la Vall del Ges” amb la intenció de donar a conèixer i recuperar aquesta figura defensant les tradicions catalanes enfront l’imperialisme cultural que se’ns vol imposar (com ja vàrem fer amb la Castanyada enfront del “Halloween”).
Així, a Santa Eulàlia de Riuprimer van assistir a fer el seu TIÓ el dissabte 17 de desembre de 4 a 8 de la tarda al Local del Jovent, una quarantena de nens i nenes; la mateixa activitat es va dur a terme a les poblacions de Torelló, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Manlleu, entre d’altres, amb un grau d’èxit similar. És per tot això que aquest any, hem decidit tornar a fer l’activitat:

DISSABTE 16 DE DESEMBRE DE 5 A 7 DE LA TARDA VINE A FER EL TEU TIÓ AL LOCAL DEL JOVENT DE SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER.

Comissió de Cultura i Lletres del CJR, amb la col·laboració del Casal Català la Desperta de la Vall del Ges.

Free Website Calendars by Bravenet.com View my Online Calendar
Free Calendars by Bravenet.com
El dèficit fiscal de Catalunya aquest any és de
...
cliqueu aquí per a més informació